Wat?

Wat gebeurt er met de ingeleverde mobieltjes?

Er zijn in Nederland veel oude en kapotte mobieltjes te vinden. Verschillende stichtingen halen deze mobiele telefoons op. Dit kan door consumenten en door bedrijven ook worden gedaan. Het kan zijn dat een mobieltje hergebruikt kan worden, dan wist ShP de informatie die op de telefoon staat, hierbij kun je denken aan foto’s en nummers. De bruikbare telefoons worden dan weer doorverkocht aan opkopers. Veel van deze mensen bevinden zich in China. Deze telefoons worden dan weer in kleinere partijen doorverkocht in China, India en Afrika. Op deze manier kan er tegen een lage prijs een mobiele telefoon worden gekocht.

Een andere optie is het recyclen van de mobiele telefoon. Het toestel wordt dan op verantwoorde wijze uit elkaar gehaald. Eerst worden alle schadelijke en nuttige stoffen er uit gehaald. Deze worden afzonderlijk opgevangen. De waardevolle edele metalen en de kunststoffen blijven op deze manier over. Deze kunnen opnieuw worden gebruikt. Je kunt hierbij denken dat de stoffen gebruikt kunnen worden om nieuwe telefoons te maken. Het is belangrijk dat er goed om wordt gegaan met het uit elkaar halen van de mobiele telefoons, daarom kiezen veel organisaties er voor om met ShP samen te werken. Zij voldoen namelijk aan de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving. Daarnaast zijn zij ook gecertificeerd op het gebied van privacy en milieu, hierbij horen de ISO normen 27001 en de ISO 14001.

De mobiele telefoon kan op deze manier dus een tweede leven krijgen en als hij echt kapot is kunnen de stoffen worden gebruikt voor de ontwikkeling van een nieuwe mobiele telefoon. Dit is natuurlijk een goede manier van zaken doen. Je hebt op deze manier meer plaats in de la waar de telefoon nu iedere keer wordt neergelegd, de stoffen die gebruikt kunnen worden, worden nog gebruikt en je kunt er andere mensen mee helpen. Daarnaast is het ook beter voor het milieu, stel je voor dat je de kasten op gaat ruimen en de mobiele telefoon gewoon in de vuilnisbak gooit, dan komen alle stoffen in het milieu terecht, ook de schadelijke stoffen. Daar wil je natuurlijk niet aan denken en daarom is het goed om een mobiele telefoon netjes in te leveren, zo wordt er nog gekeken wat bruikbaar is en is het nuttig voor een goed doel.

Je kunt zelf ook profiteren als je een mobiele telefoon in gaat leveren. Er zijn namelijk providers waar je de mobiele telefoon in kunt leveren als je een nieuwe mobiele telefoon gaat kopen, je krijgt dan een korting. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen en de oude telefoon doe je vaak niets meer mee. Daarnaast kun je hem inleveren voor het goede doel en help je hier andere mensen mee, het goede doel krijgt een bedrag per mobiele telefoon en daar kunnen zij weer wensen van in vervulling brengen. Je hebt natuurlijk zelf in de hand wat je gaat kiezen, maar nu je weet wat er met de mobiele telefoons wordt gedaan is het natuurlijk wel fijn dat je hier ook wat mee kunt. Het is veilig en verantwoord als je de mobiele telefoon in gaat leveren dus als je er nog een hebt liggen, waar wacht je dan nog op?

Ga op internet eens kijken naar de mogelijkheden die er momenteel zijn om mobiele telefoons in te leveren. Kies een bedrijf uit dat nu een groot bedrag gaat geven aan een goed doel als jij je mobiele telefoon in gaat leveren, op deze manier kun je er voor zorgen dat je mobiele telefoon een nuttig doel heeft. Het is niet nodig om alle mobiele telefoons maar in de kast te laten liggen, wat heb je daar aan? De kasten zijn snel vol en iedere keer blijf je het maar verleggen, je kunt de mobiele telefoon maar beter een tweede leven gunnen. Of de stoffen worden gebruikt of de mobiele telefoon kan worden verkocht en mensen in een arm land kunnen een mobiele telefoon kopen voor een lage prijs. Dan hebben zij het idee dat ze ook heel wat waard zijn met een mobieltje en jij kunt er trots op zijn dat je dit mogelijk hebt gemaakt. Je kunt daarom nu het volgende gaan doen:

  • Kijk of je mobiele telefoons hebt liggen waar je niets mee doet;
  • Bekijk welke stichtingen er momenteel actief zijn om mobiele telefoons in te zamelen;
  • Kijk wat er wordt gedaan met het geld, op welk doel is het momenteel gericht?

Als je dit weet, kun je een verantwoorde keuze maken en gaan genieten van de mensen die blij zijn als ze jouw mobiele telefoon in handen krijgen. Laat deze mensen stralen en zorg er voor dat ze net als wij een mobiele telefoon hebben en de mogelijkheden eens kunnen ontdekken.