Waarvoor?

Inleveren voor een goed doel

Je kunt de mobiele telefoon in gaan leveren voor een goed doel. Natuurlijk wil je dan wel weten wat er met je mobiele telefoon gedaan wordt en waar dat het opgehaalde geld naartoe gaat. Soms zie je in de winkel of op internet een actie, je kunt je mobiele telefoon dan naar een adres opsturen en dan gaat er een vast bedrag naar het goede doel. Maar hoe weet je nu dat het bedrag daar ook echt voor wordt gebruikt? Helaas weet je dat niet zeker, daarom is het ook goed om altijd te gaan kijken wat het goede doel is en of dat het wel echt bestaat. Er zijn ook mensen bij die op deze manier graag aan veel mobiele telefoons komen, die ze bijvoorbeeld door gaan verkopen.

In Nederland zijn miljoenen mobiele telefoons die worden gebruikt, maar er liggen ook veel oude telefoons in de kast. Ze zijn kapot of ze worden gewoon niet meer gebruikt. Deze telefoons worden vaak na verloop van tijd weggegooid en op deze manier komen ze in het milieu terecht. Er wordt vaak niet aan gedacht om ze apart in te leveren en ze worden gewoon in de vuilnisbak gegooid. Dit terwijl het hergebruik van de mobiele telefoon vaak nog prima kan. Er zijn mensen in ontwikkelingslanden die de telefoon graag willen kopen, weggooien is daarom zonde. Ook al is de telefoon kapot, er zitten nog waardevolle grondstoffen in voor deze mensen. Er zijn diverse stichtingen die hier wat aan doen. Zij zamelen dan de oude telefoons in en zorgen dat zij een tweede leven krijgen. Dit is natuurlijk milieuvriendelijk en het levert ook geld op. De opbrengst van deze projecten worden volledig aan het goede doel gegeven. Bij de goede doelen kan bijvoorbeeld gedacht worden aan War Child of aan World Food Programme. Verschillende organisaties zetten zich namelijk in voor deze organisaties. Als jij deze organisaties wilt helpen en deze mensen iets gunt, dan kun je de mobiele telefoon inleveren.

In de winkel zie je regelmatig een actie bij de kassa liggen, er liggen dan enveloppen bij en je kunt de mobiele telefoon gratis opsturen. Ook op internet zijn er veel van deze acties zodat je de mobiele telefoon gratis naar hen op kunt sturen en zij zorgen dan dat het geld bij het goede doel komt. Toch zijn er ook veel mensenĀ  huiverig voor, wie zegt dat de telefoons niet gewoon gemaakt worden en weer worden verkocht en het geld in eigen zak wordt gedaan? Dit is een risico, maar daarom zijn de mensen die deze acties opzetten ook verplicht om een vergunning te hebben. Zij moeten aan kunnen tonen dat het geld naar de goede doelen gaat en ook wat zij met de mobiele telefoons doen. Op de enveloppen en op de websites staat duidelijk aangegeven wat de bedoeling is, welke goede doelen er centraal staan en wie je uiteindelijk gaat helpen. Het is daarom goed om deze mogelijkheden goed door te nemen zodat je weet wat je kunt doen. Je kunt dan voor jezelf bedenken:

  • Vind ik het een goed doel?
  • Is het bedrag dat mijn oude telefoon op gaat leveren hoog genoeg of vind ik hem meer waard?
  • Doen er veel mensen mee aan de actie?
  • Hoeveel mobiele telefoons kan ik inleveren?

Het kan zijn dat je net even dat steuntje in de rug nodig hebt dat andere mensen aangeven dat zij mee hebben gedaan aan de actie en dat dit de reden is dat je ook mee gaat doen. Daarnaast kun je naast een mobiele telefoon ook meerdere telefoons inleveren. Je kunt dus een aantal keer meer doen aan de actie, eigenlijk zo vaak je maar wilt, je helpt namelijk de mensen hier enorm mee. Aan het einde van de actie wordt bekend gemaakt hoeveel geld er is opgehaald. Daar kun je dan trots op zijn want jij hebt er aan meegewerkt om dat bedrag bij elkaar te sparen. De goede doelen kunnen hier weer belangrijke werkzaamheden van verrichten, bijvoorbeeld kinderen eten en drinken geven, zorgen voor goede waterleidingen, kinderen een school bieden zodat ze meer toekomstkansen hebben. De goede doelen zijn verschillend, maar ze hebben allemaal een belangrijk aspect gemeen, ze helpen mensen en dit kan alleen maar dankzij jouw steun. Denk er daarom goed over na of dat jij een mobiele telefoon hebt liggen en deze in wilt leveren om deze mensen te helpen. Ze hebben de steun hard nodig en elke euro kan daar goed voor worden gebruikt. Bekijk daarom welke acties er op dit moment lopen en waar jouw mobiele telefoon het meeste geld op gaat brengen. Daar kun je hem dan zo snel mogelijk naar toe sturen zodat er weer goede taken verricht kunnen worden dankzij de inlevering van jouw mobiele telefoon. Mensen in andere landen hebben onze hulp hard nodig, daarom wordt er ook alles aan gedaan om geld voor hen op te halen. Als je zelf nog andere mensen kent met een oude mobiel, dan kun je hen ook op deze actie wijzen en samen mee gaan doen!